HAYDİ BAŞLAYALIM
Verimli yazı yazmanın 6 yolu
Ulysses: Writing App
Kullanımı kolay bir yazı yazma aracı olan Ulysses dikkat dağıtan unsurlardan arındırılmış bir ortamı, tüm belgelerini uygulamadan çıkmadan yönetebilme olanağıyla birleştiriyor. Haiku’dan blog paylaşımlarına ve şirket sunumlarına kadar her şeyi oluşturabilen çok yönlü Ulysses, sade bir şekilde tasarlanmış çok sayıda faydalı araç sunuyor. Uygulamayı kullanmaya yeni başlayanlar için birkaç ipucu hazırladık.
Fikirlerini düzenle
Çoğu yazı yazma uygulamasında, belgelerini Finder’dan yönetirsin. Ancak bu süreçte uygulamadan çıkman gerektiği için iş akışın bölünür. Ulysses ise tüm belgelerini uygulamadaki Library bölümünde tutuyor ve onları klasörlere benzeyen gruplara ve alt gruplara ayırma imkanı sunuyor. Örneğin, günlüğün, blogun ve üzerinde çalıştığın romanın için farklı gruplar oluşturabilirsin. Açmak isteyebileceğin belgeler yalnızca birkaç tık ya da hızlı bir arama uzaklığında olduğu için yazı yazdığın alandan ayrılman gerekmiyor.
Odaklan
Ulysses’in varsayılan sayfa düzeninde kütüphane sol tarafta, sayfa listesi orta sütunda, yazı yazdığın editör alanı ise sağda yer alıyor. Yalnızca yazı yazmaya odaklanmak istediğinde, editör dışındaki her şeyi araç çubuğunda bulunan kenar çubuğu düğmesine tıklayarak gizleyebilirsin. Ardından View > Enter Full Screen seçeneklerini takip ederek tam ekran moduna geçebilirsin. Böylece açık olan diğer uygulamalar dikkatini dağıtmaz.
Hedeflerine ulaş
Motivasyona ihtiyacın varsa, tamamlamak istediğin kelime, paragraf ya da sayfa sayısını dilediğin belgeye bir hedef olarak ekleyebilirsin. Bunun için Edit > Attach > Goal seçeneklerini takip ederek hedefini girmeli ve ardından bir bitirme tarihi belirlemelisin. (Bir sayfa grubu için hedef oluşturmak istediğinde ise gruba Control'a basarak tıklamalı ve Goal seçeneğini tercih etmelisin.) Yazı yazarken, kaydettiğin ilerlemeyi daire şeklindeki sayaca bakarak takip etmen mümkün.
Kaybettiğin belgeleri kurtar
Dikkat dağıtan unsurlar için çözümler geliştiren Ulysses sayesinde artık işlerini kaydetmene gerek kalmıyor. Uygulama belgelerini birkaç saniyede bir otomatik olarak kaydediyor ve belirli aralıklarla kütüphanenin tamamını yedekliyor. Eğer bir belgeyi kaybedersen, uygulamanın Preferences penceresine giderek (Ulysses > Preferences > Backup) yedeklerine göz atabilir ve onları geri yükleyebilirsin.
Markdown ile çalış
Basit Markdown sözdizimlerini kullanarak başlıkları biçimlendirebilir, numaralandırılmış listeler oluşturabilir, bağlantılar ekleyebilir ve çok daha fazlasını yapabilirsin. Markdown’a aşina değilsen Ulysses’in Markup panelini görüntülemek için Window > Markup seçeneklerini tercih et. Paneldeki bir biçimlendirme stiline tıklayarak onu sayfada imlecin bulunduğu yere uygulayabilirsin.
İstediğin yerde yaz
Nerede ilham geleceğini asla tahmin edemezsin. iPhone ve iPad’ine Ulysses’i indirdiğinde ise yazı yazmaya her an hazır olacaksın. Uygulamanın üç versiyonu eşzamanlandığı için hangi aygıtta çalışmayı tercih edersen et, sayfaların ve hatta hedeflerine yönelik ilerlemen, her zaman güncelliğini koruyacak.