LA CULTURA DE LES APPS

Crea obres d’art grans com ciutats

Strava: corre, camina, pedalea

Registra y comparte con amigos

Mostra

Per a molts artistes, un llenç, un full de paper o un iPad és la base de la seva feina, però Stephen Lund no és un artista típic.

En lloc d’això, el canadenc fa servir la seva ciutat, Victoria, com a llenç. Amb la seva bicicleta, el seu iPhone i la seva app preferida, Strava, pot dibuixar imatges de la mida d’una ciutat.

Durant l’estiu de 2014, Lund va començar a fer servir aquesta app per enregistrar les seves rutes en bicicleta i va acabar convertint-se en un hàbit. Va començar a monitorar tots els aspectes dels seus viatges. Tot i això, a diferència d’altres milions d’usuaris de l’app, va veure una sortida creativa a aquest rastrejador de rutes sobre un mapa.

Lund fa servir la funció de situar rutes al mapa de Strava per dibuixar imatges de la mida de ciutats.

«Com més mirava la línia vermella al mapa, més pensava en la part creativa i divertida que podia amagar», ens comenta. «La nit de Cap d’Any de 2014, pensava en el recorregut que faria l’endemà i em vaig plantejar escriure alguna cosa als carrers. Vaig escriure “Feliç 2015!” al mig de la ciutat.»

Havent planejat la ruta en un mapa físic, Lund va sortir amb la seva bicicleta fent servir Strava per seguir una línia digital sobre la ruta. Després d’un intent que va resultar fallit, les imatges van començar a ser més grans i ambicioses.

Amb més de 300 imatges fetes amb Strava, que equivalen a una mitjana de 70 quilòmetres en bici cadascuna, Lund ha buscat formes innovadores per crear imatges.

Les seves creacions inclouen criatures de totes les mides i formes.

«Al començament, vaig marcar totes les carreteres principals en un mapa i va aparèixer aquest mosaic de formes que en certs punts s’ajuntaven i servien d’inspiració per a les imatges», explica.

«Un cop vaig marcar les carreretes, va aparèixer al mapa una girafa. No podia perdre aquella oportunitat! Era increïble que portés als carrers de Victoria tota la vida i ningú més l’hagués vist.»

«Ara planifico la ruta en un mapa a Photoshop i la guardo en PDF al meu iPhone. Després, em vaig aturant per assegurar-me que no m’he desviat.»

Tot i que cada cop confia més en ell mateix i els seus dissenys cada cop més complexos, les aventures artístiques de Lund amb Strava també han passat per problemes.

«Des del principi vaig aprendre que el GPS no ve amb una goma d’esborrar. La primera imatge em va sortir malament. Vaig recórrer 30 quilòmetres i em vaig desorientar, vaig girar malament dues vegades i vaig adonar-me més tard que el dibuix se n’havia anat a fer punyetes.»

«Vaig tornar al punt d’inici i vaig començar de nou. Al cap d’un parell de vegades, aprens la lliçó.»

Desorientar-se no és l’únic problema al qual s’enfronta quan crea imatges que poden abastar més de 92.000 milions de metres quadrats.

Lund planifica els seus dibuixos ressaltant tots els camins en un mapa i buscant formes.

«Un dels grans reptes de fer art amb GPS és que les carreteres no sempre ajuden. A vegades et trobes amb un obstacle exactament per on tu vols passar, però vaig trobar una solució. Es tractava d’aturar Strava a un costat de l’obstacle, donar el tomb per l’altra banda i reiniciar l’app. Així va fer-se una línia recta que travessava l’edifici.»

«Hi ha gent que m’ha dit que això és fer trampa, però jo els responc que no és més que la trampa que fa un fotògraf quan utilitza Photoshop. Quan estàs creant art, innoves i fas coses per experimentar.»

«A mesura que anava avançant, m’adonava que l’objectiu no era només crear imatges boniques, sinó també explorar la ciutat. És un viatge en el qual s’han de saber solucionar problemes i escollir la ruta i les carreteres que puguis fer servir per completar la imatge que tens al cap.»

«I si aconsegueixes que altres persones també ho facin, que explorin les seves ciutats i es diverteixin mentre fan esport, crec que és genial.»