HISTÒRIES INSPIRADORES

Raul fa caure barreres

L’app Wheelmap fa que el món sigui més accessible per a tothom.

Wheelmap

Mostra

Quan Raul Krauthausen va començar a treballar en l’app de navegació Wheelmap fa deu anys, tenia molt clar quin era el seu objectiu: ajudar les persones que van en cadira de rodes o fan servir caminadors i les famílies que porten els seus fills en cotxet a desplaçar-se sense trobar obstacles.

Gràcies a Wheelmap, un munt de gent pot connectar-se i compartir coneixements sobre ubicacions accessibles. Això facilita que les persones que es desplacen en cadira de rodes puguin moure’s i planificar activitats, tant si busquen un cafè per reunir-se amb els amics com un supermercat per fer la compra.

Amb o sense barreres? Wheelmap et diu quines botigues, restaurants i altres instal·lacions resulten fàcilment accessibles si vas en cadires de rodes.

Crear una comunitat

Quan va començar a desenvolupar l’app, Krauthausen comptava amb un equip de només quatre persones que treballaven en el ‘crowdmapping’, una manera de crear un mapa digital de forma col·laborativa. Es tracta d’un procés que en aquell moment era relativament desconegut i van haver d’encarar certes dificultats a l’hora d’orientar l’app al públic correcte i de finançar-la.

Un cop superats aquests reptes inicials, ara Krauthausen treballa amb un equip de vint persones encarregat d’administrar la comunitat de Wheelmap i, fins ara, han registrat a l’app més de dos milions de llocs accessibles arreu del món.

Darrere de cadascuna d’aquestes ubicacions hi ha històries commovedores que encara ressonen dins el cap de Krauthausen. «Recordo una família que, juntament amb els gerents d’una botiga de joguines, van equipar l’establiment amb una rampa per facilitar l’entrada del seu fill al departament de LEGO», explica.

On són els activistes que necessitem per tombar totes les barreres?

Centrar-se en l’accessibilitat

Krauthausen creu que les barreres no només haurien de desaparèixer en el món real: la mateixa app hauria de ser el més accessible possible. Per aquesta raó, no és necessari que els usuaris de Wheelmap es registrin a l’app per afegir o veure ubicacions accessibles. «Els usuaris han de poder veure directament quan s’ha afegit contingut nou i quines ubicacions encara no s’han avaluat», explica.

El seu compromís amb l’accessibilitat va més enllà de l’app, però. Sovint organitza tallers a les escoles i es reuneix amb polítics per crear consciència de la necessitat de tenir ciutats més accessibles per a tothom. Fins i tot aconsella els organitzadors d’esdeveniments per poder fer-los de manera diferent i accessible. Fa poc, juntament amb el seu equip, ha estat treballant perquè el festival de mitjans digitals re:publica sigui més accessible per a les persones amb discapacitats físiques.

L’home de la gorra (així s’anomena a si mateix) sap que encara queda molt per fer per aconseguir un món més inclusiu. Fidel al seu estil de construir comunitats per impulsar canvis, demana: «On són els activistes que necessitem per tombar totes les barreres?»