Augmented History: Gamla Uppsala 4+

Disir Productions AB

Designed for iPad

    • 5.0 • 2 Ratings
    • Free

Screenshots

Description

Upplev hur forntidens Gamla Uppsala såg ut – på plats!

Gamla Uppsala är ett av Skandinaviens mest omtalade fornlämningsområden och gamla kungasäten, känt bland annat sina många stora gravhögar och för sina kungar som räknade självaste guden Frej som anfader. Idag slås besökarna av stora gravhögarna men de är bara en liten del av den mängd gravar och bosättningar som en gång fanns här.

Se hur miljön såg ut då platsens rykte växte och blev en scen för mängder av vikingatida och medeltida berättelser som ännu finns bevarade.

Du kan till fots utforska kungsgårdsområdet omkring 100 år före den egentliga vikingatiden då alla kända stora monument var byggda men ännu inte skadats av till exempel det långt senare medeltida domkyrkobygget. Genom appen kan man på digital väg bland annat uppleva den enorma hallen, den upphöjda salen som kan ha gett sitt namn till både Gamla Uppsala och indirekt till dagens Uppsala. Runt hallen fanns stora verkstäder och mängder med ekonomibyggnader och andra konstruktioner. Möt några vendeltida personer som finns där, och utforska på egenhand dagens fornlämningsområde och den digitala rekonstruktionen samtidigt.

Omkring kungsgården kan du även leta efter arkeologiska föremål, gräva fram dem och spara dem i en digital väska. Med varje föremål följer en beskrivning som berättar vad det är för fynd. Hur många kan du hitta?

”Augmented History – Gamla Uppsala” är utvecklat av forskare i arkeologi vid Uppsala universitet i samarbete med speldesigners och IT-experter.


• Appen fungerar bara på plats i Gamla Uppsalas fornlämningsområde, du använder den genom att fysiskt röra dig genom området.
• Eftersom appen använder sig av Platstjänster blir upplevelsen bäst på enheter med en inbyggd GPS-mottagare och SIM-kort. Det garanteras inte att appen kan användas utan GPS-stöd, och precisionen kan variera från enhet till enhet.
• Miljöerna bygger på den senaste forskningen och arkeologiska undersökningarna i området. Fortfarande har bara små delar av fornlämningsområdet är undersökts och stora delar av innehållet bygger på tolkningar och rekonstruktioner.
• Det detaljerade innehållet finns på gräsytor norr om dagens kyrkogård. Utforska gärna området, men tänk på att respektera privata områden och känsliga ytor när ni använder appen. Använd den inte inne i kyrkan och beträd endast grusgångarna på kyrkogården. På kyrkogården finns inte något detaljerat innehåll.

What’s New

Version 1.0

Apple har uppdaterat den här appen för att visa appsymbolen för Apple Watch.

Ratings and Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

App Privacy

The developer, Disir Productions AB, has not provided details about its privacy practices and handling of data to Apple.

No Details Provided

The developer will be required to provide privacy details when they submit their next app update.

More By This Developer

You Might Also Like

Prion
Education
Upplev Väsby
Education
Tripp Trapp Träd
Education
Localore Sverige
Education
Körkortsfrågor 2021 - Körkort
Education
Trafiko
Education